Bine ati venit, vizitator! [ Inregistrare | AutentificareRSS  |   | 

De ce? Competenta – Profesionalism – Seriozitate

| Fără categorie | 15 noiembrie 2020

DE CE ?

TREBUIE

Să:

 Oferim – Alegem – Prețuim

Competenta – Profesionalismul - Seriozitatea

 

Competenta

Dicţionarul explicativ al limbii române defineşte noţiunea de competenţă drept „capacitatea cuiva de a se pronunţa asupra unui lucru, pe temeiul unei cunoaşteri adânci a problemei în discuţie; capacitatea unei autorităţi, a unui funcţionar etc. de a exercita anumite atribuţii”.

În definiţia de mai sus pot fi subliniate două sensuri ale noţiunii respective: sensul psihosociologic şi sensul juridic.

- În sens psihosociologic, competenţa conferă individului posibilitatea de a acţiona (a se pronunţa asupra unui lucru).

-În sens juridic, competenţa conferă acţiunii o legitimitate.

Ambele sensuri se configurează la fiecare tentativă de a acţiona: omul face ceea ce poate şi este în drept şi e obligat să facă şi îşi revendică dreptul de a face ceea ce ştie să facă.

 

*Profesionalismul

-Să faci ceea ce promiti: -  Profesioniștii fac mereu ce promit. Au grijă să nu exagereze și să promită mai mult decât pot îndeplini. Sunt de încredere si nu întarzie la întâlnirile programate.

-Este exclus un comportament neadecvat - Un profesionist nu se pretează la glume nepotrivite cu cei cu care intră în contact. Știe să-și păstreze sobrietatea și nu confundă locul de muncă cu pub-ul în care merge cu prietenii în weekend.

-Separarea vieții private de cea profesională. - Profesionalismul la muncă înseamnă că știi să trasezi limite între viața personală și cea profesională. Chiar dacă nu poate sa uite complet problemele existente acasă, un profesionist știe să își separe aceste tipuri de probleme.

-Aparențele - Totul de la felul in care te imbraci păna la igiena personală contează atunci când vrei să lași impresia că ești un tip serios la locul de muncă. Aparențele contează în orice împrejurare, iar dacă la muncă ai un post de conducere  ele contează cu atât mai mult.

-Etica - Un profesionist nu are cum să fie lipsit de etică. Asta înseamnă nu doar onorarea promisiunilor, ci și un comportament adecvant care exclude minciuna, asumarea muncii altora sau bârfa. Nimic nu este mai neprofesionist decât un comportament lipsit de etică.

-Conduita - Nu este un secret: oamenilor le place să lucreze în preajuma unor personalități pozitive. Dacă atitudinea ta este mereu contra și entuziasmul nu apare deloc, atunci și profesionalismul va lasa de dorit.

-Asumarea răspunderii - Profesioniștii știu să-și asume nu doar succesul unui proiect, ci și potențialul eșec. Ei nu caută scuze în altă parte și nici nu dau vina pe alți factori dacă nu este cazul. Nu inventează scuze ireale și acceptă orice responsabilități i se impută.

-Limbajul: - Profesioniștii nu au un limbaj agresiv. Știu să vorbească frumos, sunt atenți la exprimare și gramatica nu le este o necunoscută. Știu că felul în care se exprimă poate fi un atu sau un dezavantaj și de aceea au mereu grijă la subiectul… în discuție.

 

*Seriozitatea – Seriozitatea presupune să faci ceea ce spui si să spui ceea ce faci. Seriozitatea presupune sa lași faptele să vorbesca pentru tine, să-i lasi pe altii sa ți se alăture in ceea ce faci, nu în ceea ce ești.

Acest articol a aparut prima data pe site-ul: https://inter-med.ro/
Drepturile de proprietate intelectuala asupra acestui material apartin    https://www.inter-med.ro/    Articolul poate fi preluat public, cu conditia sa fie insotit de textul „sursa: www.inter-med.ro si link catre https://inter-med.ro/

 

Fara etichete

1751 total views, 1 today

  

Lasa un raspuns