Importanta certificatului energetic pentru cumpararea sau inchirierea unei locuinte
Importanta certificatului energetic pentru cumpararea sau inchirierea unei locuinte
Certificatul de performanta energetica poate fi considerat drept un act de investitie si economisire de si pentru viitor. Din luna iulie a anului 2013 a devenit obligatorie prezenta unui astfel de act in portofoliul oricarei locuinte sau imobil. El atesta clasa energetica in care este cuprinsa o cladire sau doar o parte din ea. Sau, altfel spus, un certificat energetic ne spune care vor fi costurile de intretinere ale unei locuinte proaspat cumparate sau inchiriate. Importanta certificatului energetic pentru cumpararea sau inchirierea unei locuinte.
O picatura de termofizica
O cladire, fiind un sistem semideschis, comunica cu mediul (lasa aerul sa circule) prin doua cai principale: ferestrele si usile. Schimburi termice se mai realizeaza la nivelul peretilor precum si la cel al podelei/plafonului/podului. Iarna pierdem caldura iar vara acumulam caldura. Se poate spune ca microsistemul din interior este influentat de macrosistemul din exterior. Astazi, este aproape obligatoriu ca in momentul construirii unei cladiri, sa se foloseasca un sistem de termoizolatie, de regula pe exteriorul cladirii dar in unele cazuri si pe interior si utilizand diverse materiale, termoizolatia a devenit o necesitate trasformata in normalitate. Si cladirile deja date in folosinta sau cu un numar respectabil de ani pot beneficia de un sistem de termoizolatie.
Detalii tehnice
Pentru a atesta performanta energetica a unei cladiri sau locuinte s-a recurs la binecunoscuta conventie data de combinatia de litere si numere. Cuantificata cu litere de la A (cel mai mare grad de eficienta energetica) la G (cel mai mic grad de eficienta energetica) si cu numere (de la 1 la 100), certificatul energetic se poate obtine doar de la o societate de evaluatori energetici autorizati. O locuinta se poate clasa in clasa energetica C65 iar o alta in clasa energetica D95. Pentru cumparator sunt importante si litera dar si numarul pentru ca o diferenta de 20 - 30 de pucte energetice se va regasi in facturi si implicit in pretul de achizitie sau de vanzare. Clasa energetica A100 este rar intalnita, putand fi considerata in ideal in materie de termoizolatie.
Locuintele situate la parterul sau ultimul etaj al unui imobil au, intr-o masura destul de mare, un scor sensibil mai mic decat cele aflate la nivele intermediare. Intr-o situatie asemanatoare se afla si locuintele cu mai multi pereti exteriori. Totusi, cu un proiect bine realizat si o investitie pe masura se poate depasi acest neplacut aspect.
Obtinerea unui certificat energetic.
Cea mai simpla si eficienta modalitate de a intra in posesia unui certificat de performanta energetica este data de apelarea la serviciile unei societati abilitate in acest domeniu. De la consultanta pana la eliberarea actului, specialistii unei astfel de societati se vor ocupa de tot ce este nevoie. Dumneavoastra nu trebuie decat sa le puneti la dispozitie o serie de acte si sa le inlesniti o vizita la locuinta sau cladirea vizata. Vizita include pacurgerea dependentelor, a balcoanelor, a mansardei si a subsolului/podului, a instalatiilor de aerisire/incalzire ale cladirii sau locuintei, observarea si mentionarea diverselor imbunatatiri realizate in regie proprie sau la nivelul intregii cladiri. Actele vor viza in general anul in care s-a realizat constructia, materialele din care au fost realizati peretii si ferestrele precum si alte aspecte care sunt considerate necesare pentru eliberarea unui certificat energetic. Pe baza celor observate si pe baza actelor de care am amintit, specialistii vor realiza o evaluare obiectiva care va cuprinde si acordarea unui coeficient bazat pe o serie de calcule concrete si de tabele.
Consideratii finale
Obtinerea unui certificat de performanta energetica este, evident necesar pentru conturarea unui pret care sa reflecte cat mai exact performantele cladirii sau locuintei care urmeaza a fi vanduta sau inchiriata. Obligativitatea prezentei lui este intarita de lege dar si de dorinta celui care vande de a obtine un pret cat mai bun, iar daca amintim de cumparator acesta este cel mai interesat de ceea ce ii poate oferi noua locuinta.
Acest articol a aparut prima data pe site-ul: https://inter-med.ro/
Drepturile de proprietate intelectuala asupra acestui material apartin www.inter-med.ro. Articolul poate fi preluat public, cu conditia sa fie insotit de textul „sursa: www.inter-med.ro si link catre https://inter-med.ro/
6224 total views, 1 today