De ce sa platim comisionul datorat agentului imobiliar
De ce sa platim comisionul datorat agentului imobiliar ?
Cand formulez aceasta intrebare sa fie limpede ca NU fac referire la agentii imobiliari si agentiile imobiliare care lucreaza in afara legii sau functioneaza doar pentru a da tepe.
Asa cum am subliniat si in articolul anterior, agentiile imobiliare exista datorita Clientilor care la randul lor recomanda o agentie sau un agent imobiliar de serviciile carora au fost multumiti, celor interesati.
Fiecare dintre noi lucreaza pentru a castiga un venit cu ajutorul caruia sa isi duca existenta, fapt neinteles de unele persoane, care mai au inca pretentia ca cineva sa presteze un serviciu gratuit in favoarea lor.
Cand o persoana solicita o sponsorizare atunci este clar ca un serviciu sau o suma de bani este oferit/a gratuit, dar atata timp cat exista un contract valabil incheiat pentru prestarea unui serviciu contra unui comision,- de ce unele persoane inteleg sa se sustraga de la plata serviciului primit?
In continuare am sa sa dau cateva exemple dar si motive care ar trebui sa ii determine pe cei interesati de gratuitati sa isi schimbe punctul de vedere.
Incheierea unui Antecontract de vanzare-cumparare presupune ca vanzatorul si cumparatorul s-au inteles asupra conditiilor de vanzare-cumparare a unui imobil , iar daca una dintre parti se razgandeste sau nu poate sa isi execute obligatia de a vinde sau a cumpara, trebuie sa respecte conditiile stipulate in Antecontractul/ Promisiunea de vanzare-cumparare incheiate.Ce nu inteleg unele persoane estefaptul ca agentul imobiliar nu este in culpa atata timp cat vanzatorul sau cumparatorul nu pot sau nu mai vor sa incheie Contractul de vanzare-cumparare in forma autentica la notar si ca in acest caz agentul imobiliar trebuie platit pentru serviciul oferit conform contractului de intermediere valabil incheiat.
Cine trebuie sa plateasca comisionul agentiei imobiliare in situatia in care Contractul de vanzare-cumparare nu se incheie in forma autentica la notar fara ca agentul imobiliar sa fie in culpa, poate face obiectul unei alte dezbateri intrucat este mult prea amplu.
Probabil ca legea este mult prea permisiva sau cei care incheie contractul nu sunt suficienti de maturi dar nu este in nici un caz corect ca lucrurile sa fie puse in starea anterioara fara nici o penalitate pentru cel care renunta/se razgandeste sau din motive subiective nu isi respecta obligatia.
Deasemenea in cazul Contractelor de inchiriere cand Locatarul sau Locatorul nu respecta conditiile stipulate in contractul de inchiriere valabil incheiat(ex. nu se face prima plata la timp, nu se preda spatiul asa cum a fost convenit) si contractul se anuleaza cel/cei care nu au respectat conditiile stipulate in contractul de inchiriere, trebuie sa onoreze integral comisionul agentiei imobiliare.
Unii clienti ai agentiilor imobiliare considera ca serviciile unei agentii imobiliare sunt gratuite, fara a tine cont ca atunci cand mergi la medic, avocat, etc. nimeni nu iti garanteaza ca iti rezolva problema, dar serviciul primit trebuie remunerat corespunzator, intrucat persoana la care sa apelat a prestat un serviciu in favoarea pacientului/ clientului etc. De asemenea comisioanele platite catre banca si care pe buna dreptate nu sunt returnate atunci cand cel care a solicitat un serviciu bancii se razgandeste in a mai apela la seviciile acesteia, ar trebui sa fie suficiente exemple pentru acesti clienti care nu inteleg ca serviciile oferite de o agentie imobiliara NU sunt gratuite.
Sunt mult mai de apreciat clientii care doresc sa negocieze comisionul si care daca semneaza contractul il si respecta sau persoanele care isi exprima de la inceput dezacordul in a apela la serviciile unei agentii imobiliare decat cei care semneaza un contract iar in momentul in care trebuie sa onoreze comisionul se sustrag de la plata acestuia, invocand motive puerile sau apeland la diverse viclenii.
Contractele cu agentia imobiliara trebuiesc semnate la biroul acesteia dupa ce au fost citite si intelese si nu pe capota masinii unde unii clienti doresc sa le semneze motivand ca nu au timp sa ajunga la agentie. De fapt acesti clienti spera sa il poata pacali pe agentul imobiliar sa le prezinte respectivul imobil fara a mai semna un contract cu agentia crezand ca este normal ca cineva sa le ofere un serviciu gratuit.
De asemenea clientii agentiilor imobiliare promit sa anunte agentia cand oferta/ cererea lor nu mai este de actualitate, dar din pacate numai o parte isi respecta promisiunea/obligatia, ceilalti motivand ca au uitat sau alte si alte motive infantile fara a tine cont ca o simpla carte de vizita este mai scumpa decat un telefon/fax/email, dat/trimis agentiei imobiliare, si fara a mai pune la socoteala celelalte cheltuieli efectuate de agentie pentru promovarea/vizionarea unui imobil. Pana la urma nu este vorba decat de a respecta munca si omul care a lucrat in favoarea clientului.
Unii potentiali cumparatori/locatari te „surprind” cand iti propun ca prima data sa le prezinti unul sau mai multe imobile dupa care sa semneze contractul cu agentia imobiliara la fel cum unii proprietari au pretentia ca agentul imobiliar sa vina cu un client la vizionare dupa care sa semneze un contract cu agentia imobiliara, de fapt toate aceste persoane considerand ca o societate imobiliara poate functiona doar oferind gratuitati.
Mai exista o categorie de clienti care desi nu au banii necesari pentru a achizitiona un imobil si acest fapt este doar in perspectiva sau pur si simplu din plictiseala apeleaza la serviciile agentiilor imobiliare pentru a viziona imobile sau clientii vanzatori care dorind sa-si autoevalueze imobilul la fel apeleaza la serviciile agentiilor imobiliari pentru a fi plimbati in vederea vizionarii de imobile, toti acesti clienti considerand ca este normal sa primeasca un serviciu fara a achita contravaloarea lui si fara a lua in considerare faptul ca o agentia imobiliara pentru a avea posibilitatea sa presteze un serviciu are de platit facturi pentru serviciile primite sau pentru bunurile achizitionate.
Ce trebuie sa inteleaga toti acesti clienti este ca pot opta in a colabora sau nu cu o agentie imobiliara si daca aleg sa colaboreze, atunci este necesar sa respecte conditiile prevazute in contract.
Se pot da mult mai multe exemple decat cele enumerate mai sus si sunt convins ca fiecare agent imobiliar poate scrie o carte despre clientii care doresc gratuitati, dar ce trebuie sa intelegem fiecare dintre noi este ca atunci cand o persoana ne ofera un serviciu indiferent de natura lui, la randul nostru suntem obligati sa platim contravaloarea serviciului primit fara a mai astepta gratuitati si fara a mai considera ca suntem mai „isteti” daca nu ne achitam de datorie.
Acest articol a aparut prima data pe site-ul: https://inter-med.ro/
Drepturile de proprietate intelectuala asupra acestui material apartin www.inter-med.ro. Articolul poate fi preluat public, cu conditia sa fie insotit de textul „sursa: www.inter-med.ro si link catre https://inter-med.ro/
6767 total views, 1 today