Prima casa 2015
Prima casa 2015
In data de 3 Februarie 2015 s-a dat startul oficial pentru programul PRIMA CASA 2015 fiind alocate peste 2,6 mil. RON de catre guvern. Cu o vechime de mai bine de cinci ani, prin acest program au putut sa aiba acces la o locuinta decenta, implicit la un nivel de trai mai apropiat de standardele actuale, un numar de peste o suta de mii de familii. Punctele cheie ale programului Prima casa 2015 sunt:
-conditii de creditare avantajoase
-imprumuturi in moneda nationala fara pericolul de apreciere sau depreciere prezentat de o moneda straina
-posibilitatea de a apela la serviciile oferite de mai multe unitati bancare
-alcatuirea unui dosar intr-o perioada relativ scurta de timp
In plus oferta inedita a acestui an consta in facilitarea accesului la program si a cetatenilor romani din strainatate in anumite conditii.
Numarul aplicantilor pentru Programul Prima Casa 2014 a fost sub asteptari rezultand o slaba absorbtie a fondurilor alocate – din fondurile pentru anul 2014 ramanand o parte insemnata neaccesata. Surpriza oferita de guven a venit prin alocarea de fonduri pentru derularea programului de-a lungul acestui an, la aceste fonduri adaugandu-se si cele nefolosite anul trecut. Daca anul 2011 a fost cel mai putin fructuoas an de “Prima Casa”, specialistii imobiliari anticipeaza ca acest an va fi cel mai bun de la lansarea programului in anul 2009.
Cat priveste suma totala a acestor fonduri, ea se ridica la valoarea de 2,639 mil lei, suma indeajuns de mare pentru a acoperi un minim de 30.000 de cereri. Pentru a beneficia de imprumut, solicitantul trebuie sa depuna un avans de doar 5% din pretul de achizitie, restul de 95% fiind acoperit de imprumut. In caz ca doritorul se razgandeste, avansul depus la banca nu il va putea recupera. In alta ordine de idei, beneficiarul unui apartament cumparat prin programul “Prima Casa” nu va putea instraina sau inchiria si nici nu ii va putea aduce diverse imbunatatiri fara acordul bancii pe o perioada de cinci ani de la data cumpararii.
Dosarul necesar prntru obtinerea imprumutului va contine urmatoarele acte:
Declaratie pe proprie raspundere, autentificata la notar, din care sa reiasa ca solicitantul nu a mai detinut sau inca mai detine o alta locuinta;
Adeverinta de venit emisa de societatea la care este angajat solicitantul, nu mai veche de 30 de zile calendaristice inaintea depunerii dosarului;
Antecontract de vanzare-cumparare (intre vanzator si cumparator) in original;
Actele de proprietate ale imobilului plus extras de carte funciara;
Documente de justificare a aportului propriu;
Raport de evaluare a imobilului adus in garantie, intocmit de un evaluator agreat de banca;
Actul de identitate al solicitantului, inclusiv sot/sotie sau codebitori in original si copie;
Certificat de casatorie, daca este cazul, in original si copie;
Contractul individual de munca, inclusiv actele aditionale ale acestuia, in copie.
Dosarele de credit in vederea obtinerii eligibilitatii de inscriere in program vor fi inaintate bancilor, iar acestea le vor trimite mai departe spre FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii). Bancile partenere, in numar de 17, sunt urmatoarele: BCR, BRD, Raiffeisen, Alpha Bank, Millennium Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Unicredit Tiriac Bank, Credit Agricole, OTP, Bank Leumi, Marfin Bank. Ele vor practica un comision anual de 0,49% pe an. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii este o societate pe actiuni la al carei unic actionar este statul roman si care care coordoneaza programele guvernamentale pentru relansarea economica, dezvoltarea mediului de afaceri precum si crearea si sustinerea de noi locuri de munca. In cadrul programului “Prima Casa”, FNGCIMM este imputernicita sa garanteze un procent de 80% din valoarea imprumutului acordat de catre unitatile bancare partenere.
Actuala conjunctura este net favorabila programului “Prima Casa”. Piata imobiliara a cunoscut un reviriment semnificativ in ceea ce priveste numarul de locuinte noi finalizate, scaderea sensibila a dobanzilor bancare si trendul ascendent pe care se afla economia in acceptiunea ei macro sunt semne clare pentru, probabil, un an bun in domeniul imobiliar.
Acest articol a aparut prima data pe site-ul: https://inter-med.ro/
Drepturile de proprietate intelectuala asupra acestui material apartin www.inter-med.ro. Articolul poate fi preluat public, cu conditia sa fie insotit de textul „sursa: www.inter-med.ro si link catre https://inter-med.ro/
4359 total views, 2 today