Bine ati venit, vizitator! [ Inregistrare | AutentificareRSS  |   | 

Tendintele anului 2015 in lumea imobiliarelor

| Fără categorie | 16 februarie 2015

Care sunt tendintele anului 2015 in lumea imobiliarelor ?

Anul 2011 a fost un an greu am putea spune chiar catastrofal pentru economia mondiala si implicit pentru domeniul imobiliar. Falimente in serie ale unor reputate institutii economice, somaj ridicat, imposibilitati de plata pe toate palierele – de la mari societati comerciale la persoane particulare. Factorii de decizie nu mai stiau ce fel de discurs sa adopte. Un tablou al realitatii anilor trecuti un tablou pictat in culori sumbre. Insa incet revenirea la normalitate a inceput sa prinda contur, sa fie din ce in ce mai vizibila sa fie palpabila. Interventiile masive ale bancilor centrale in economie au inceput sa isi arate roadele. O noua gandire economica si-a facut loc in randurile managerilor tuturor entitatilor economico-financiare. “Criza financiar-economica” si “iesirea din criza” sunt doua dintre subiectele “fierbinti” ale ultimilor doi, trei ani despre care cred ca s-au scris tomuri intregi de articole si s-au facut numeroase emisiuni.

La fel de incet uneori cu teama si neincredere s-a trecut de la tonul rezervat exprimat sub influenta unui pericol iminent din prima decada la tonul calm care exprima o speranta pentru viitor. Iesirea din aceasta stare de fapt s-a produs lent cu eforturi semnificative din partea tuturor celor implicati.

Piata imobiliara a fost una dintre cele mai afectate piete in aceasta perioada care s-a abatut asupra tuturor. Atat la nivel national cat si la nivel european cererea si oferta de locuinte, spatii de birouri si alte constructii a intrat intr-un declin accentuat, multe dintre societatile de profil fiind obligate sa isi revizuiasta strategiile, sa efectueze restructurari importante de posturi sau chiar sa isi inchida business-ul.

Dintre toate segmentele pietei imobiliare, cel al locuintelor de lux si al zonelor exclusiviste a fost cel mai putin afectat de criza. O astfel de investitie a reprezentat si va mai reprezenta o investitie sigura, al carei pret va fluctua foarte putin. Lipsa presiunii asupra proprietarilor de a vinde este un factor cheie in economia unei eventuale tranzactii in aceasta zona. Oferta limitata va pastra un standard ridicat al tranzactiilor. Investitia in proprietati de lux este considerata o investitie cu grad redus de risc.

Anii 2012 si 2013 au fost ani de reasezare a pietei, de ocupare a unor noi pozitii, de restabilire a unor ierarhii. Anul 2014 a fost anul care a confirmat trendul ascendent al pietei imobiliare.

Ce asteptari au cei implicati in imobiliare de la noul an? Va fi un alt an banal care sa nu aduca un progres cat de mic sau se va fi un an in care piata imobiliara se va revigora intr-un ritm mai accelerat?
Deloc surprinzator specialistii in domeniu precum si marii investitori pastreaza un ton rezervat vis-a-vis de acest aspect. Datorita cresterii principalilor indicatori economici vor creste si investitiile in zona imobiliara preconizandu-se o valoare de 1% - 3%. La nivel european, dezvoltatorii se vor orienta catre piata centrelor comerciale, o piata aflata intr-un reviriment accentuat. Analistii companiilor de consultanta considera ca fluxul principal al investitiilor se va indrepta catre Europa Centrala si cea de Est, zone care au un potential foarte mare de dezvoltare. Nici Vestul Europei nu va fi ocolit de investitorii interesati de plasamente cat mai profitabile, insa viteza si anvergura investitiilor va fi diferita de la tara la tara. Interesanta pentru dezvoltatori va fi probabil piata de retail, piata usor abandonata in ultimi ani dar si oferta de apartamente va creste vizate fiind toate categoriile de cumparatori.

Se estimeaza ca si in 2015 Romania va ramane un punct de interes pe harta imobiliara europeana. Cu o politica financiar-bancara destul de predictibila, cu o economie in usoara crestere, piata imobiliara autohtona afima unii specialisti va fi una foarte interesanta, chiar daca sumele vehiculate nu se ridica la valoarea intalnita in alte tari mai precis in cele din Vest, sunt totusi semnificative.

Programul “Prima Casa”, program prin care se urmareste obtinerea unei prime locuinte in conditii foarte avantajoase pentru cei interesati, ar putea reaprinde interesul pentru zona imobiliara, interes mult estompat in ultimii ani. O zona de interes o reprezinta si terenurile, zonele office sau cele unde centrele comerciale vor fi puse in valoare. Datorita unor conjuncturi favorabile, oferta mare fiind unul dintre elementele principale, preturile vor ramane relativ scazute cel putin in prima perioada a anului, cresterile maximale inregistrandu-se probabil undeva in jurul valorii de 1,5%.

Daca s-a tras un invatamant din perioada de criza, acela este precautia. Grija pentru capital ar trebui sa determine investitorii la plasamente sigure, protejate de riscul unui nou crach. Acest deziderat este valabil pentru toata paleta de investitii dar mai ales pentru cea imobiliara.

Acest articol a aparut prima data pe site-ul: https://inter-med.ro/

Drepturile de proprietate intelectuala asupra acestui material apartin www.inter-med.ro. Articolul poate fi preluat public, cu conditia sa fie insotit de textul „sursa: www.inter-med.ro si link catre    https://inter-med.ro/

 

Lasa un raspuns