Bine ati venit, vizitator! [ Inregistrare | AutentificareRSS  |   | 

Alegerea celei mai bune case

| Fără categorie | 19 februarie 2015

De cele mai multe ori noi ca oameni, facem alegeri bune si mai putin bune ghidandu-ne dupa o serie de criterii. De la alegerea unui film pe care vrem sa-l inchiriem pana la tipul de paste pe care ne dorim sa le gatim pentru o cina in doi, partea rationala intra in conflict deschis cu cea emotionala. Daca pana la urma reusim sa alegem un film bun sau sa alegem tipul de paste apreciat in egala masura de ambii parteneri este o chestie de inspiratie sau de o buna cunoastere a preferintelor. Dar ce facem atunci cand trebuie sa decidem ce fel de casa vom alege pentru a ne petrece anii urmatori intr-un ambient placut si un bun confort psihic. Pentru o alegere buna trebuie sa fim atenti la o serie de aspecte pe care este recomandat sa le abordam intr-o modalitate rationala. Prezentam in continuare o parte dintre aceste aspecte.

Alegeri emotionale. Sunt de departe cele mai periculoase pentru ca intr-o alegere corecta punctul de pornire ar trebui sa fie unul rational. Va place aerul curat, linistea – visul este pe cale sa vi se indeplineasca. Iata un posibil secenariu: vizitati o casa situata intr-o zona care va place foarte mult. Padurea este la cateva zeci de metri distanta, in apropiere se gaseste si un lac. Casa, chiar daca ati ajuns destul de greu la ea nu este intr-o stare buna. Totusi, ati fost atins de sageata lui Cupidon si nu mai exista cale de intoarcere.
Un scenariu in care s-ar putea sa va recunoasteti o parte dintre dumneavoastra, dar un scenariu pagubos din prima pana in ultima clipa pentru ca o locuinta trebuie sa beneficieze de acces facil, eventual sa fie situata in apropierea retelei de transport comun. Prezenta vecinilor, chiar daca are uneori anumite dezavantaje, este benefica. La fel si prezenta, la o distanta rezonabila, a unor facilitati moderne, precum un magazin, o institutie scolara sau sanitara, trebuie si ea avuta in vedere.

Mai mare nu inseamna intotdeauna mai bun. Cu totii ne dorim o proprietate mare, fie ca este vorba de o casa cu suficient teren in jur pentru piscina, sera de legume sau gradina cu flori si arbusti ornamentali, fie ca alegem un apartament. Si daca se poate cat mai apreoape de centru este cu atat mai bine. Insa o proprietate de o asa anvergura implica si costuri considerabile, pe langa pretul de achizitie. In primil rand impozitul mare poate deveni, in timp, o sarcina nu tocmai usor de achitat. Urmeaza apoi cheltuielile de intretinere care cuprind atat plata utilitatilor cat si eventualele imbunatatiri, adaosuri si intretinerea celor deja existente.

Capcana imaginii. Orice vanzator vrea sa obtina un pret cat mai bun pentru produsul sau. Legumele, o barca de agrement sau o casa, toate au un pret anume. Daca sunt infrumusetate, sa spunem artificial, in momentul cumpararii arata foarte bine. Dupa o perioada de timp ajung sa isi arate adevarata fata. Mai ales apartamentele de bloc sunt cele mai usor se cosmetizat. O vopsea pe pereti „aruncata” la repezeala, dar care da bine si care astupa eventualele pete de igrasie, bateria de dus proaspat schimbata care abate atentia de la starea precara a intregii instalatii sanitare sunt doar cateva exemple. Insa ce este cel mai rau pentru un cumparator de buna credinta, aceste pseudoimbunatatiri se vor regasi in pretul final al tranzactiei. Cu siguranta ca nimanui nu i-ar face placere sa plateasca un pret fals pentru ca dupa aceea sa includa in bugetul alocat pentru imbunatariri costul unor reparatii sau inlocuiri.
La acest punct ar putea intra si locuinta gata dotata cu tot ce este necesar. Chiar daca dotarile sunt reale si facute cu bunacredinta este greu de crezut ca gusturile a cel putin doua persoane straine una de alta sa fie atat de asemanatoare incat sa aiba aceeasi afinitate pentru o nuanta de culoare sau acelasi model de gresie.

Alegerea celei mai bune case, a casei la care visati, se dovedeste a fi o incercare care necesita o disponibilitate la efort, fizic si psihic, destul de mare. Cunoasterea zonei pe care ati vizat-o sau abilitatea de negociere cu vanzatorul sunt doua aspecte ale procesului de cumparare care necesita asistenta unui agent imobiliar cu experienta.

Acest articol a aparut prima data pe site-ul: https://inter-med.ro/

Drepturile de proprietate intelectuala asupra acestui material apartin www.inter-med.ro. Articolul poate fi preluat public, cu conditia sa fie insotit de textul „sursa: www.inter-med.ro si link catre    https://inter-med.ro/

Lasa un raspuns